ICE Breaking News

ICE en ICE koud nieuws vanuit de utilitybranche

Een zelfsturende organisatie, past dat ook bij jou?

Tegenwoordig zien we het steeds vaker: organisaties zijn zelfsturend. Maar wat houdt dit nou precies in? En wat zijn de voordelen van een zelfsturende organisatie? Is dit slechts een modegrill of laat het écht mooie resultaten zien in de praktijk?

Wij, ICE Utility Professionals, zijn sinds 1 april gestart met een zelfsturende organisatie. Kleine teams (gemiddeld tussen de 5 á 8 mensen), die resultaat verantwoordelijk zijn als het gaat om ontwikkeling, coaching en beoordeling. Deze manier van organiseren stimuleert intensieve samenwerking en (informele) afstemming tussen de ICE’ers onderling en de teams. Je bent namelijk samen verantwoordelijk voor de prestaties van jezelf en die van het team. Problemen worden besproken, gezamenlijk aangepakt en ICE’ers helpen elkaar.

Samen met je team ben je dus ook zelf verantwoordelijk voor je eigen carrièrepad. Deze bepaal en realiseer je zelf. Want wat is er nou mooier, om op basis van gelijkwaardigheid en transparantie, te bouwen aan je eigen carrière? Dus geen Manager of een HR Functionaris die je aan het einde van het jaar gaat beoordelen. Beoordelen doen wij anders: jij beoordeelt jezelf, samen met de hulp vanuit jouw team.

Om een zelfsturende organisatie goed neer te kunnen zetten, is een belangrijke voorwaarde dat er een duidelijke strategie staat. Waar gaan we met elkaar naar toe? Waar doen we het voor? Deze hebben we met z’n allen bepaald en meetbaar gemaakt. Een ieder weet wat zijn bijdrage hierbij is en wordt gesteund door zijn of haar team om dit te realiseren.

Manon de Vries, werkzaam bij ICE UP:
“Door deze zelfsturende teams merk ik dat iedereen meer betrokken is bij de organisatie. Je bent betrokken bij het hele proces en je bent je meer bewust van de organisatorische aspecten en wat daarbij komt kijken. Door deze zelfsturende teams heb ik meer contact met collega’s en vooral op een andere manier; we doen het echt samen. Samen bepalen we waar we heen gaan met de organisatie. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor je eigen carrièrepad. Welke kant wil je op en hoe zorg je dat je dit ook daadwerkelijk gaat bereiken? De zelfsturende teams helpen mij bij de invulling van eigen carrière en motiveren mij om samen een mooi resultaat neer te zetten als bedrijf.”

Een zelfsturende organisatie is bij ICE UP geen doel op zich. Wij zien het als een middel, een richting, om de continuïteit en het succes van ICE UP te borgen en te versterken. We zijn uiteraard nog niet waar we willen zijn, maar we zijn zeker op de goede én positieve weg.

Word jij nou ook enthousiast van ICE UP als zelfsturende organisatie en durf jij de uitdaging aan? Neem dan contact op met Manon de Vries, Lead Recruitment bij ICE UP: devries@ice-up.eu. Misschien kunnen we wel iets voor elkaar betekenen!