Wat is een nutsbedrijf?

Een nutsbedrijf is een bedrijf dat opereert in een sector dat in een openbaar nut voorziet, zoals een energiebedrijf of drinkwatervoorziening. Soms worden ook de post, telegrafie, transport via het spoor en openbaar vervoer gezien als nutsbedrijven.

Wat doet een nutsbedrijf?

Omdat er verschillende soorten bedrijven worden gerekend als nutsbedrijf, dienen ze niet allemaal hetzelfde doel. Een energieleverancier levert stroom en gas aan particulieren en bedrijven. Een drinkwaterbedrijf levert water. Nutsbedrijven leveren vaak diensten die in het algemeen belang zijn. Daarom moeten deze bedrijven zich vaak houden aan strenge regels, gezien hun monopoliepositie.

Een nutsbedrijf vanuit de overheid

Vroeger werden nutsbedrijven vaak vanuit de overheid gereguleerd. Dat is nu meestal niet meer zo. De energiemarkt is al een geruime tijd open, waardoor een klant zelf kan kiezen waar hij klant is. Dat heeft voor- en nadelen.

Klanten kunnen nu eenvoudig overstappen en zelf een leverancier en bijbehorende prijzen kiezen. Maar, dit kan juist ook een nadeel zijn. Bedrijven moeten nu andere kosten maken dan bij een gesloten markt, waardoor de prijzen kunnen stijgen. Aan de andere kant zorgt de concurrentie van een open markt juist weer voor lagere prijzen.

De watervoorziengsmarkt is wel gesloten. Dit betekent dat een regio een vast leveringsbedrijf heeft. Het is als klant niet mogelijk om zelf een leverancier te kiezen.

Voor welke uitdagingen staan nutsbedrijven?

Nutsbedrijven staan voor diverse uitdagingen. Door de open markt is de concurrentie op de energiemarkt hoog en schieten de nieuwe leveranciers als paddenstoelen uit de grond. Ook digitalisatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de bedrijfsvoering van nutsbedrijven.

ICE Utility Professionals helpt jouw bedrijf verder

Door de uitdagingen binnen nutsbedrijven kan het soms lastig zijn om personeel met voldoende kennis en ervaring te vinden. Dat is precies waar ICE Utility Professionals jou mee kan helpen. Ondersteunend, expert of management: met een ICE Professional haal je de beste oplossing in huis. Neem vrijblijvend contact met ons op, bel naar 085 – 27 35 207 of stuur een e-mail naar info@ice-up.eu.

Process & Performance

Midden in de energietransitie bevinden onze klanten zich in een tijd van ingrijpende veranderingen. Deze transitie omvat niet alleen technologische verschuivingen, maar gaat vaak ook gepaard met veranderingen in processen, systemen, organisaties en gedrag. Het team Process & Performance, bestaande uit consultants met diverse achtergronden en expertise, hanteert een Lean/Agile benadering om deze veranderingen te realiseren. Met ons team van programma- en projectmanagers, Agile coaches, Procesverbeteraars, Scrum Masters en verandermanagers brengen we de gewenste verandering tot stand. We hanteren een positief-kritische benadering, waarbij de doelstellingen van de organisatie vooropstaan en we tegelijkertijd oog hebben voor de mensen die door de verandering worden beïnvloed. Ons doel is om de organisatie, processen en teams aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van hoe we ze hebben aangetroffen. Dit streven vormt de kern van onze inzet en is een bewezen succesformule.

Kies voor ICE Utility Professionals en bereik blijvende verbeteringen die jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig maken.

Operational expert

Onze Operational Experts hebben het vermogen om zich snel nieuwe kennis eigen te maken. Of jij nu behoefte hebt aan beginnend talent of doorgewinterde experts met uitgebreide expertise op gebieden zoals Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing, zij staan voor je klaar. Hun hoofdtaak is het uitvoeren van taken zoals het verwerken van achterstanden en het waarborgen van nauwkeurige gegevensverwerking in verschillende aspecten van de energiebranche. Met de ondersteuning van onze Operational Experts kun jij jouw bedrijfsprocessen versterken en ervoor zorgen dat jouw gegevens altijd nauwkeurig worden verwerkt.

Kies voor ICE Utility Professionals en optimaliseer jouw operationele processen met onze deskundige Operational Experts.

Data & Analytics

In het tijdperk van de energietransitie is ook de digitale transitie in volle gang. Elektrificatie van verbruik en opwek, veranderingen in regelgeving en nieuwe technologieën leiden tot de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data in onze branche. Daarom is het nu meer dan ooit van belang om deze gegevens efficiënt, gestructureerd en correct te verwerken en volledig te benutten.


Ons team Data & Analytics consultants bestaat uit zowel young professionals als ervaren experts die kennis hebben van deze complexe informatiestromen en de laatste analysemethodes. Wij begrijpen de herkomst van data en zien mogelijkheden om deze voor bestaande én nieuwe toepassingen te gebruiken. Of het nu gaat om validatie, modellering of visualisatie: onze consultants kunnen jouw gegevens omzetten in waardevolle inzichten. Daarbij verliezen we jou als klant niet uit het oog en leggen we ingewikkelde materie begrijpelijk uit, of gaan juist graag dieper in op de details. Op die manier creëren we impact voor jou!

ICE-UP staat klaar om uitdagingen in de energiebranche aan te gaan door deze expertises te combineren. Samen creëren we een datalandschap dat jouw organisatie in staat stelt succesvol te zijn.

Business & IT

Als cruciale schakel tussen jouw bedrijfsactiviteiten en IT-infrastructuur, bieden wij hooggekwalificeerde consultants met diepgaande expertise in de energiebranche en bedrijfsprocessen. We hebben ook de cruciale vaardigheid om de behoeften van jouw organisatie helder te vertalen naar ontwikkelaars. Wij faciliteren directe communicatie tussen betrokken afdelingen, waarbij stakeholdermanagement een integraal onderdeel vormt van onze werkwijze. Met een scherp inzicht in de dynamische energiebranche en naadloze samenwerking tussen business en IT, identificeren we optimalisatiemogelijkheden, implementeren we efficiënte systemen en stimuleren we innovatie.

Kies voor ICE Utility Professionals en vorm een partnerschap dat jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig zal maken.