Wat is een nutsbedrijf?

Een nutsbedrijf is een bedrijf dat opereert in een sector dat in een openbaar nut voorziet, zoals een energiebedrijf of drinkwatervoorziening. Soms worden ook de post, telegrafie, transport via het spoor en openbaar vervoer gezien als nutsbedrijven.

Wat doet een nutsbedrijf?

Omdat er verschillende soorten bedrijven worden gerekend als nutsbedrijf, dienen ze niet allemaal hetzelfde doel. Een energieleverancier levert stroom en gas aan particulieren en bedrijven. Een drinkwaterbedrijf levert water. Nutsbedrijven leveren vaak diensten die in het algemeen belang zijn. Daarom moeten deze bedrijven zich vaak houden aan strenge regels, gezien hun monopoliepositie.

Een nutsbedrijf vanuit de overheid

Vroeger werden nutsbedrijven vaak vanuit de overheid gereguleerd. Dat is nu meestal niet meer zo. De energiemarkt is al een geruime tijd open, waardoor een klant zelf kan kiezen waar hij klant is. Dat heeft voor- en nadelen.

Klanten kunnen nu eenvoudig overstappen en zelf een leverancier en bijbehorende prijzen kiezen. Maar, dit kan juist ook een nadeel zijn. Bedrijven moeten nu andere kosten maken dan bij een gesloten markt, waardoor de prijzen kunnen stijgen. Aan de andere kant zorgt de concurrentie van een open markt juist weer voor lagere prijzen.

De watervoorziengsmarkt is wel gesloten. Dit betekent dat een regio een vast leveringsbedrijf heeft. Het is als klant niet mogelijk om zelf een leverancier te kiezen.

Voor welke uitdagingen staan nutsbedrijven?

Nutsbedrijven staan voor diverse uitdagingen. Door de open markt is de concurrentie op de energiemarkt hoog en schieten de nieuwe leveranciers als paddenstoelen uit de grond. Ook digitalisatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de bedrijfsvoering van nutsbedrijven.

ICE Utility Professionals helpt jouw bedrijf verder

Door de uitdagingen binnen nutsbedrijven kan het soms lastig zijn om personeel met voldoende kennis en ervaring te vinden. Dat is precies waar ICE Utility Professionals jou mee kan helpen. Ondersteunend, expert of management: met een ICE Professional haal je de beste oplossing in huis. Neem vrijblijvend contact met ons op, bel naar 085 – 27 35 207 of stuur een e-mail naar info@ice-up.eu.

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.