Wat is de Lean methode?

De letterlijke vertaling van Lean is slank. In een business context is lean een businessstrategie en vooral ook een manier van werken. Hier wordt alles binnen de organisatie gericht op het creëren van waarde voor de klant. Dit wordt doorgevoerd in alle processen met een focus om verspilling te elimineren. Hierdoor wordt de organisatie dus slanker: Lean.

Is Lean toepasbaar in de energiebranche?

Lean is zeker toepasbaar in de energiebranche. Lean richt zich namelijk op het efficiënter maken van processen. En binnen de energiebranche heb je daar nu eenmaal veel van. Neem hierbij een klantgedreven proces als voorbeeld, zoals klant worden en het administratieve proces. Maar ook binnen de softwareontwikkeling zie je processen die efficiënter kunnen.

Binnen al deze procedures in de energiebranche kunnen verspillingen voorkomen worden. Bij verspillingen kun je denken aan wachten, correcties, overproductie en overbewerking. In totaal hanteert Lean acht verspillingen. Om de doelstellingen en de snelle veranderingen binnen de energietransitie te volbrengen is het voor de energiebranche een must de verspillingen overboord te gooien. Daardoor is Lean meer dan toepasbaar binnen de energiebranche.

Hoe kunnen ICE professionals helpen met Lean?

Binnen ICE hebben we diverse Lean experts die u kunnen adviseren hoe uw utility organisatie positieve impact kan maken met operational exelence. Onze ICE Professionals zijn Green- en Blackbelt gecertificeerd. ICE professionals kennen de waardenstromen binnen de utility organisaties al goed en zullen hierdoor nog sneller impact maken. Ook wanneer u advies wilt of gecoacht wilt worden om blijvende impact met lean te maken kunnen onze ICE professionals het verschil maken.

Process & Performance

Midden in de energietransitie bevinden onze klanten zich in een tijd van ingrijpende veranderingen. Deze transitie omvat niet alleen technologische verschuivingen, maar gaat vaak ook gepaard met veranderingen in processen, systemen, organisaties en gedrag. Het team Process & Performance, bestaande uit consultants met diverse achtergronden en expertise, hanteert een Lean/Agile benadering om deze veranderingen te realiseren. Met ons team van programma- en projectmanagers, Agile coaches, Procesverbeteraars, Scrum Masters en verandermanagers brengen we de gewenste verandering tot stand. We hanteren een positief-kritische benadering, waarbij de doelstellingen van de organisatie vooropstaan en we tegelijkertijd oog hebben voor de mensen die door de verandering worden beïnvloed. Ons doel is om de organisatie, processen en teams aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van hoe we ze hebben aangetroffen. Dit streven vormt de kern van onze inzet en is een bewezen succesformule.

Kies voor ICE Utility Professionals en bereik blijvende verbeteringen die jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig maken.

Operational expert

Onze Operational Experts hebben het vermogen om zich snel nieuwe kennis eigen te maken. Of jij nu behoefte hebt aan beginnend talent of doorgewinterde experts met uitgebreide expertise op gebieden zoals Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing, zij staan voor je klaar. Hun hoofdtaak is het uitvoeren van taken zoals het verwerken van achterstanden en het waarborgen van nauwkeurige gegevensverwerking in verschillende aspecten van de energiebranche. Met de ondersteuning van onze Operational Experts kun jij jouw bedrijfsprocessen versterken en ervoor zorgen dat jouw gegevens altijd nauwkeurig worden verwerkt.

Kies voor ICE Utility Professionals en optimaliseer jouw operationele processen met onze deskundige Operational Experts.

Data & Analytics

In het tijdperk van de energietransitie is ook de digitale transitie in volle gang. Elektrificatie van verbruik en opwek, veranderingen in regelgeving en nieuwe technologieën leiden tot de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data in onze branche. Daarom is het nu meer dan ooit van belang om deze gegevens efficiënt, gestructureerd en correct te verwerken en volledig te benutten.


Ons team Data & Analytics consultants bestaat uit zowel young professionals als ervaren experts die kennis hebben van deze complexe informatiestromen en de laatste analysemethodes. Wij begrijpen de herkomst van data en zien mogelijkheden om deze voor bestaande én nieuwe toepassingen te gebruiken. Of het nu gaat om validatie, modellering of visualisatie: onze consultants kunnen jouw gegevens omzetten in waardevolle inzichten. Daarbij verliezen we jou als klant niet uit het oog en leggen we ingewikkelde materie begrijpelijk uit, of gaan juist graag dieper in op de details. Op die manier creëren we impact voor jou!

ICE-UP staat klaar om uitdagingen in de energiebranche aan te gaan door deze expertises te combineren. Samen creëren we een datalandschap dat jouw organisatie in staat stelt succesvol te zijn.

Business & IT

Als cruciale schakel tussen jouw bedrijfsactiviteiten en IT-infrastructuur, bieden wij hooggekwalificeerde consultants met diepgaande expertise in de energiebranche en bedrijfsprocessen. We hebben ook de cruciale vaardigheid om de behoeften van jouw organisatie helder te vertalen naar ontwikkelaars. Wij faciliteren directe communicatie tussen betrokken afdelingen, waarbij stakeholdermanagement een integraal onderdeel vormt van onze werkwijze. Met een scherp inzicht in de dynamische energiebranche en naadloze samenwerking tussen business en IT, identificeren we optimalisatiemogelijkheden, implementeren we efficiënte systemen en stimuleren we innovatie.

Kies voor ICE Utility Professionals en vorm een partnerschap dat jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig zal maken.