Inspiratie

Agile werken in de utility sector

Hoe maken de utilities, gebouwd op stabiliteit en beheersbaarheid, de transitie naar flexibiliteit en wendbaarheid zonder aan veiligheid en betrouwbaarheid in te boeten? En dat ook nog eens in de hoogste versnelling van de energietransitie. Drie agile ICE Consultants vertellen over hoe zij omgaan met deze uitdaging.

Botsende werelden

“Het gaat over een agile manier van denken. De processen zijn altijd ondersteunend,” zegt Nathalie Tigchelaar. “Ik hou me bezig met de vormgeving van een strategisch verandertraject. We moeten vanuit strategisch, tactisch en operationeel niveau anders kijken naar het werk en de wereld. Dat vergt veel.”

“We spreken hier over botsende werelden in het hart van de energietransitie. Dat maakt het erg interessant,” zegt agile coach Bjorn Grob. “Bij lang voorwerk en een lange bouwfase zonder tussentijdse feedback worden je plannen in de nieuwe energiewereld ingehaald door de tijd.”

Geert Remmelink draagt als scrum master van drie teams bij aan de agile transitie: “De aandacht ligt op de basisprincipes van agile werken en hoe die toe te passen. Die kennismaking begint te leiden tot focus op dat wat de meeste waarde oplevert.”

De utility sector is niet zomaar een sector

“De energiemarkt gaat enorm snel, we zien van alles gebeuren,” geven Nathalie, Bjorn en Geert aan. “Aan de ene kant werken we agile, aan de andere kant kennen projecten een watervalstructuur. Deels zijn het traditionele energiebedrijven, deels klantgerichte hightech organisaties. Op sommige plekken wordt de urgentie om te veranderen hard gevoeld, op andere plekken nauwelijks. Bij sommige onderdelen staat de klant centraal, op andere plekken niet. In dat spanningsveld doen wij ons werk. Wat wij inbrengen is dat de kijk en aanpak van problemen anders wordt vormgegeven. We moeten comfortabel worden met onzekerheden en mensen aanmoedigen te leren van fouten.”

Betrokkenheid

Bjorn: “Ik werd nieuwsgierig naar het agile gedachtengoed vanuit mijn zoektocht naar meer zingeving en intrinsieke werkmotivatie. Bij agile werken gaat het vaak over houding en gedrag. Over in het hier en nu aanwezig zijn en daarnaar handelen.”

“Bij mijn vorige bedrijf ging alles in de hoogste versnelling. De kracht van stilstaan en reflectie was voor mij de trigger,” vult Geert aan. “Ik sta hier aan het begin van een nieuwe manier van werken. Mensen meenemen en op individueel niveau het verschil maken. Dat motiveert mij elke dag weer.”

“De vraagstukken worden steeds complexer en oplossingen zijn steeds sneller nodig,” zegt Nathalie. “De kracht zit ‘m er in om je comfortabel te voelen met die onzekerheden in plaats van schijnzekerheid door alles achter de komma dicht te regelen. De van oudsher technische, op veiligheid en stabiliteit gebouwde omgevingen waar wij in zitten, hebben het daar moeilijk mee. Dat iets best eens vaag kan zijn, zonder dat dat voelt als controle verliezen.”

Even sparren?

Herken je dit en wil je eens van gedachten wisselen met een van onze consultants? Voel je vrij om ze te benaderen. We staan altijd open voor een kennismaking en om kennis te delen.

De consultants:

LinkedIn: Nathalie Oughiri
LinkedIn: Bjorn Grob
LinkedIn: Geert Remmelink

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

In de dynamische wereld van de energiebranche is het cruciaal voor organisaties om wendbaar te…
Nederland zet zich in voor duurzame energie, maar deze inspanningen hebben geleid tot prijsschommelingen. In…
Met groot enthousiasme delen we het nieuws dat ICE per 16 augustus jl. officieel ond…

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.