Inspiratie

Data Science – Voordelen voor energieleveranciers en balansverantwoordelijken (III)

In het derde en laatste deel van dit drieluik gaan we dieper in op een aantal voordelen van Data Science voor energieleveranciers en balansverantwoordelijken (BRP), en hoe zij deze technologieën kunnen benutten om hun diensten te verbeteren en te innoveren.

Data Science biedt energieleveranciers en balansverantwoordelijken waardevolle tools en inzichten waarmee ze hun diensten kunnen optimaliseren en innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

 

Voordelen voor energieleveranciers

Klantsegmentatie en personalisatie

Door middel van Data Science kunnen energieleveranciers klantgedrag nog beter analyseren en verschillende klantsegmenten identificeren. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde producten en diensten aan te bieden die beter aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van individuele klanten.

Voorspellen markttrends

Data Science maakt het mogelijk dat energieleveranciers toekomstige trends en veranderingen in de energiemarkt kunnen voorspellen. Dit zorgt ervoor dat men tijdig strategische beslissingen kan nemen en zich aan kan passen aan veranderende marktomstandigheden.

Klantsegmentatie
Bron: Envato | iLixe48

Voordelen voor balansverantwoordelijken

Optimalisatie van energieportfolio’s

Data Science stelt balansverantwoordelijken in staat om hun energieportfolio’s te optimaliseren door middel van geavanceerde analyse van marktgegevens en prijsontwikkelingen. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun risico’s te beheren en hun winstgevendheid te maximaliseren.

Betere inschatting risico’s

Eindklanten hebben elk hun eigen risicoprofiel wat betreft de energiekosten die de BRP kan verwachten. Dankzij Data Science kunnen diverse scenario’s per risicoprofiel vooraf worden gemodelleerd en doorgerekend om deze kosten beter in te schatten. De BRP kan daarmee tijdig maatregelen nemen om de kosten beheersbaar te houden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen die met Data Science kunnen worden behaald. Het biedt energieleveranciers en balansverantwoordelijken de mogelijkheid hun concurrentiepositie te versterken en waardevolle innovaties te leveren aan hun klanten en de energiemarkt als geheel. Door slim gebruik te maken van data en technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), in het bijzonder Machine Learning, kunnen we een duurzamere en veerkrachtigere energie-infrastructuur creëren voor de generaties die komen. Ook jouw organisatie kunnen wij hierbij helpen en deze kennis en methodieken verankeren, zodat je ook in de toekomst je voordeel kunt halen met Data Science.

Navigeer datagedreven naar succes.

Navigeer datagedreven naar succes. Onze Data & Analytics Professionals bij ICE Utility Professionals bieden jou het juiste inzicht. Samen creëren we een datalandschap dat jouw organisatie in staat stelt succesvol te zijn. Meer weten hoe? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

Onze bedrijfscultuur wordt sterk beïnvloed door het concept van familie en de daarmee geassocieerde waarden…
Hoe kunnen netbeheerders en meetbedrijven voordeel halen uit het gebruik van Data Science? …
Data Science speelt een cruciale rol in de energietransitie. We leggen graag uit wat data…

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.