Inspiratie

De drie fases van Process Mining

Ieder bedrijf wil gestelde KPI’s kunnen volgen en direct het effect kunnen meten van genomen beslissingen. Proces Mining is hiervoor uitermate geschikt, omdat met deze techniek bedrijfsprocessen visueel worden gemaakt, besluitvorming datagedreven wordt en resultaten kunnen worden gevolgd. Maar waar begin je? Wie heb je nodig? Heb je een Data Scientist nodig? Geen zorgen, wij nemen je mee door de drie fases van Process Mining:

 1. Toepasbaarheid: Probleem, beschikbaarheid data en bronnen
 2. Data en ontdekking: modelleren procesflow, valideren en grasduinen
 3. Vooruitgang: Interpretatie vertalen naar verbeteringen, implementeren verbetering en KPI’s

Toepasbaarheid

 • Begin de eerste keer met een duidelijk probleem of proces. Het is niet nodig om direct al je bedrijfsprocessen te koppelen aan een Process Mining tool. Pak één proces waar je graag kritisch naar zou willen kijken.
 • Betrek de juiste mensen uit je organisatie of buitenaf. Zorg voor een stakeholder die heil ziet in Process Mining, een proces eigenaar en capaciteit bij je IT-afdeling voor de connectie en het moduleren.
 • Controleer de data op de aanwezigheid van eventlogs, beschrijving van activiteit en uniek ID. Deze drie voorwaardes zijn nodig om je proces goed te kunnen volgen. Bij het koppelen van meerdere bronnen is een unieke sleutel vereist. De koppelingen worden in een latere fase gemoduleerd.
 • Zorg ervoor dat de Process Mining software bij de data kan. Dit kan door middel van een realtime verbinding of een incrementele verlading. Vaak kun je daarbij kiezen tussen een cloud of on premise oplossing.
 • Stel realistische verwachtingen op basis van de beschikbare data en de omvang van het probleem.

Data en ontdekking

 • In deze fase wordt het proces gevormd. Je werkt het procesmodel uit door alle events herkenbaar te maken. Zodra alle events gemodelleerd zijn kan de Process Mining software de data ophalen en verwerken.
 • Afhankelijk van de software die je gebruikt worden er in een fractie van een seconde automatisch de eerste inzichten gecreëerd. Doorsnedes in tijd en alle mogelijke flows in het proces worden inzichtelijk. Valideer wat je ziet door te grasduinen door de data en cases na te lopen in de backend systemen.
 • Speel met de verschillende doorsnedes en zoom in op je proces, laat je verbazen over de eerste inzichten. De eerste inefficiëntie en lange doorlooptijden worden direct zichtbaar.

Vooruitgang

Het schatgraven kan beginnen. Analyseer op attribuut- en caseniveau de verschillende doorsnede zoals tijd, aantallen en zoom in op de procesflow. Bedenk welke inzichten je nog meer zou willen hebben en stel zelf de voorwaardes in.
Interpreteer de inzichten en vertaal deze naar verbeteringen. Werk je procesverbeteringen uit en implementeer de verbeteringen. Verkort de doorlooptijd en haal de inefficiënties uit je proces. Process Mining is daarmee een mooie aanvulling op de analyse fase in Lean Six Sigma.
Afhankelijk van de software die je gebruikt heb je de mogelijkheid zelf dashboards te creëren. Stel KPI’s vast en creëer een dashboard om je verbeteringen te volgen.

Als de data op orde is samen met de juiste mensen kun je binnen een dag de eerste resultaten inzichtelijk hebben!

Doorlooptijden en inefficiënties oplossen binnen jouw organisatie? Meld je aan voor een gratis demo!

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

Process & Performance

Midden in de energietransitie bevinden onze klanten zich in een tijd van ingrijpende veranderingen. Deze transitie omvat niet alleen technologische verschuivingen, maar gaat vaak ook gepaard met veranderingen in processen, systemen, organisaties en gedrag. Het team Process & Performance, bestaande uit consultants met diverse achtergronden en expertise, hanteert een Lean/Agile benadering om deze veranderingen te realiseren. Met ons team van programma- en projectmanagers, Agile coaches, Procesverbeteraars, Scrum Masters en verandermanagers brengen we de gewenste verandering tot stand. We hanteren een positief-kritische benadering, waarbij de doelstellingen van de organisatie vooropstaan en we tegelijkertijd oog hebben voor de mensen die door de verandering worden beïnvloed. Ons doel is om de organisatie, processen en teams aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van hoe we ze hebben aangetroffen. Dit streven vormt de kern van onze inzet en is een bewezen succesformule.

Kies voor ICE Utility Professionals en bereik blijvende verbeteringen die jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig maken.

Operational expert

Onze Operational Experts hebben het vermogen om zich snel nieuwe kennis eigen te maken. Of jij nu behoefte hebt aan beginnend talent of doorgewinterde experts met uitgebreide expertise op gebieden zoals Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing, zij staan voor je klaar. Hun hoofdtaak is het uitvoeren van taken zoals het verwerken van achterstanden en het waarborgen van nauwkeurige gegevensverwerking in verschillende aspecten van de energiebranche. Met de ondersteuning van onze Operational Experts kun jij jouw bedrijfsprocessen versterken en ervoor zorgen dat jouw gegevens altijd nauwkeurig worden verwerkt.

Kies voor ICE Utility Professionals en optimaliseer jouw operationele processen met onze deskundige Operational Experts.

Data & Analytics

In het tijdperk van de energietransitie is ook de digitale transitie in volle gang. Elektrificatie van verbruik en opwek, veranderingen in regelgeving en nieuwe technologieën leiden tot de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data in onze branche. Daarom is het nu meer dan ooit van belang om deze gegevens efficiënt, gestructureerd en correct te verwerken en volledig te benutten.


Ons team Data & Analytics consultants bestaat uit zowel young professionals als ervaren experts die kennis hebben van deze complexe informatiestromen en de laatste analysemethodes. Wij begrijpen de herkomst van data en zien mogelijkheden om deze voor bestaande én nieuwe toepassingen te gebruiken. Of het nu gaat om validatie, modellering of visualisatie: onze consultants kunnen jouw gegevens omzetten in waardevolle inzichten. Daarbij verliezen we jou als klant niet uit het oog en leggen we ingewikkelde materie begrijpelijk uit, of gaan juist graag dieper in op de details. Op die manier creëren we impact voor jou!

ICE-UP staat klaar om uitdagingen in de energiebranche aan te gaan door deze expertises te combineren. Samen creëren we een datalandschap dat jouw organisatie in staat stelt succesvol te zijn.

Business & IT

Als cruciale schakel tussen jouw bedrijfsactiviteiten en IT-infrastructuur, bieden wij hooggekwalificeerde consultants met diepgaande expertise in de energiebranche en bedrijfsprocessen. We hebben ook de cruciale vaardigheid om de behoeften van jouw organisatie helder te vertalen naar ontwikkelaars. Wij faciliteren directe communicatie tussen betrokken afdelingen, waarbij stakeholdermanagement een integraal onderdeel vormt van onze werkwijze. Met een scherp inzicht in de dynamische energiebranche en naadloze samenwerking tussen business en IT, identificeren we optimalisatiemogelijkheden, implementeren we efficiënte systemen en stimuleren we innovatie.

Kies voor ICE Utility Professionals en vorm een partnerschap dat jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig zal maken.