Inspiratie

De drie fases van Process Mining

Ieder bedrijf wil gestelde KPI’s kunnen volgen en direct het effect kunnen meten van genomen beslissingen. Proces Mining is hiervoor uitermate geschikt, omdat met deze techniek bedrijfsprocessen visueel worden gemaakt, besluitvorming datagedreven wordt en resultaten kunnen worden gevolgd. Maar waar begin je? Wie heb je nodig? Heb je een Data Scientist nodig? Geen zorgen, wij nemen je mee door de drie fases van Process Mining:

 1. Toepasbaarheid: Probleem, beschikbaarheid data en bronnen
 2. Data en ontdekking: modelleren procesflow, valideren en grasduinen
 3. Vooruitgang: Interpretatie vertalen naar verbeteringen, implementeren verbetering en KPI’s

Toepasbaarheid

 • Begin de eerste keer met een duidelijk probleem of proces. Het is niet nodig om direct al je bedrijfsprocessen te koppelen aan een Process Mining tool. Pak één proces waar je graag kritisch naar zou willen kijken.
 • Betrek de juiste mensen uit je organisatie of buitenaf. Zorg voor een stakeholder die heil ziet in Process Mining, een proces eigenaar en capaciteit bij je IT-afdeling voor de connectie en het moduleren.
 • Controleer de data op de aanwezigheid van eventlogs, beschrijving van activiteit en uniek ID. Deze drie voorwaardes zijn nodig om je proces goed te kunnen volgen. Bij het koppelen van meerdere bronnen is een unieke sleutel vereist. De koppelingen worden in een latere fase gemoduleerd.
 • Zorg ervoor dat de Process Mining software bij de data kan. Dit kan door middel van een realtime verbinding of een incrementele verlading. Vaak kun je daarbij kiezen tussen een cloud of on premise oplossing.
 • Stel realistische verwachtingen op basis van de beschikbare data en de omvang van het probleem.

Data en ontdekking

 • In deze fase wordt het proces gevormd. Je werkt het procesmodel uit door alle events herkenbaar te maken. Zodra alle events gemodelleerd zijn kan de Process Mining software de data ophalen en verwerken.
 • Afhankelijk van de software die je gebruikt worden er in een fractie van een seconde automatisch de eerste inzichten gecreëerd. Doorsnedes in tijd en alle mogelijke flows in het proces worden inzichtelijk. Valideer wat je ziet door te grasduinen door de data en cases na te lopen in de backend systemen.
 • Speel met de verschillende doorsnedes en zoom in op je proces, laat je verbazen over de eerste inzichten. De eerste inefficiëntie en lange doorlooptijden worden direct zichtbaar.

Vooruitgang

Het schatgraven kan beginnen. Analyseer op attribuut- en caseniveau de verschillende doorsnede zoals tijd, aantallen en zoom in op de procesflow. Bedenk welke inzichten je nog meer zou willen hebben en stel zelf de voorwaardes in.
Interpreteer de inzichten en vertaal deze naar verbeteringen. Werk je procesverbeteringen uit en implementeer de verbeteringen. Verkort de doorlooptijd en haal de inefficiënties uit je proces. Process Mining is daarmee een mooie aanvulling op de analyse fase in Lean Six Sigma.
Afhankelijk van de software die je gebruikt heb je de mogelijkheid zelf dashboards te creëren. Stel KPI’s vast en creëer een dashboard om je verbeteringen te volgen.

Als de data op orde is samen met de juiste mensen kun je binnen een dag de eerste resultaten inzichtelijk hebben!

Doorlooptijden en inefficiënties oplossen binnen jouw organisatie? Meld je aan voor een gratis demo!

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

In de dynamische wereld van de energiebranche is het cruciaal voor organisaties om wendbaar te…
Nederland zet zich in voor duurzame energie, maar deze inspanningen hebben geleid tot prijsschommelingen. In…
Met groot enthousiasme delen we het nieuws dat ICE per 16 augustus jl. officieel ond…

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.