Inspiratie

Grip en controle bij thuiswerken

Door de uitbraak van het coronavirus is het bedrijfsleven massaal overgestapt naar online thuiswerken. Voor een aantal organisaties was dit een gemakkelijke transitie: er werd al veel online en thuis gewerkt. Voor andere organisaties was de stap veel groter. Het ene moment bevond het personeel zich op kantoor, het volgende moment werkte iedereen thuis. Ondanks flink wat hindernissen lukte het de meeste organisaties deze noodgedwongen transitie uit te voeren, zonder al te grote verliezen. Een knap staaltje organiserend vermogen en flexibiliteit, waarvoor we onszelf een dikke schouderklop mogen geven!

De problemen van online thuiswerken

Nu na ruim 6 maanden het stof is neergedaald, blijkt langdurig online thuiswerken toch problemen te kunnen geven. Eén van deze problemen behandelen we in deze blog en betreft het gevoel van controleverlies dat bij veel mensen heerst. Dit gevoel van controleverlies leidt tot verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid. Hieronder leest u waarom het negatieve invloed heeft, en hoe u dit gevoel kunt voorkomen in uw organisatie.

Waarom wij allemaal “controlfreak” zijn

Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat wij als mens graag controle houden over onze omgeving, zowel privé als op werk. Onze hersenen fungeren als “voorspel-machine”, continu op zoek naar signalen die voorspellen wat ons staat te wachten. Zo voorkomen we vervelende verrassingen die onze belangen in gevaar kunnen brengen. Om onze omgeving te kunnen voorspellen is informatie nodig. Deze informatie gebruiken we om onze omstandigheden en ons gedrag tijdig aan te passen, zodat we de best mogelijke uitkomst verkrijgen in elke situatie.

Hoe slechter we onze omgeving kunnen voorspellen, hoe meer stresshormonen er door onze hersenen worden aangemaakt. Deze stress maakt ons weliswaar alert, maar kost ons lichaam enorm veel energie. Langdurige stress leidt tot achteruitgang van zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid, met alle negatieve gevolgen van dien, zowel voor onszelf als voor onze werkomgeving.

Thuiswerken betekent controleverlies

Pré corona verkregen we ongemerkt bijzonder veel voorspellende informatie door in persoonlijk contact te staan met elkaar. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Het gemak van langslopen bij collega’s en leidinggevenden, om een korte vraag te stellen of informatie te delen.
  • De momenten vlak voor en na een vergadering. Deze waren bij uitstek geschikt om off-the-record belangrijke zaken met elkaar te delen.
  • Het wandelgangencircuit: lunches, wandelingen, rookpauzes, de koffieautomaat en de verjaardagstaart waren uitstekende gelegenheden om informeel belangrijke informatie te delen.
  • Daarnaast was het mogelijk in persoonlijk contact elkaars non-verbale communicatie lezen en op die manier veel te weten komen over o.a. elkaars gemoedstoestand en werkelijke drijfveren.

Op deze – en vele andere – manieren hielden we ons goed geïnformeerd en behielden we een gevoel van overzicht over onze werkomgeving.

Deze informele manieren om de werkomgeving te kunnen voorspellen zijn grotendeels weggevallen door online thuiswerken. Bewust of onbewust leidt dit bij veel mensen tot controleverlies, het gevoel minder ‘grip’ te hebben op het reilen en zeilen van de afdeling of de organisatie en het idee niet alles te weten dat ze zouden móeten weten. Dit creëert een gevoel van onveiligheid en geeft onbewust stress.

Geef medewerkers het gevoel van controle terug

Als team- of afdelingsmanager is het van groot belang in de komende periode van thuiswerken het vroegere informele in-office informatiecircuit te vervangen door andere vormen van informatieverstrekking. Eén van deze vormen is het werken met communicatieplatforms, waarin transparantie, toegankelijkheid van kennis en de mogelijkheid tot sociale interactie centraal staan. Door samen zo’n platform actief te gebruiken, krijgen medewerkers hun gevoel van grip op hun werk binnen afzienbare tijd weer terug. Met een toename van mentaal welzijn en reductie van stress tot gevolg.

Wilt je meer weten over het werken met zo’n communicatieplatform? Lees dan ook het artikel over MS Teams.

Heb je interesse in andere manieren om als leidinggevende het gevoel van controle bij je medewerkers weer te herstellen, neem gerust contact met mij op.

Anneke van der Kuip

Spreker, consultant en trainer in neuroleiderschap

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

Process & Performance

Midden in de energietransitie bevinden onze klanten zich in een tijd van ingrijpende veranderingen. Deze transitie omvat niet alleen technologische verschuivingen, maar gaat vaak ook gepaard met veranderingen in processen, systemen, organisaties en gedrag. Het team Process & Performance, bestaande uit consultants met diverse achtergronden en expertise, hanteert een Lean/Agile benadering om deze veranderingen te realiseren. Met ons team van programma- en projectmanagers, Agile coaches, Procesverbeteraars, Scrum Masters en verandermanagers brengen we de gewenste verandering tot stand. We hanteren een positief-kritische benadering, waarbij de doelstellingen van de organisatie vooropstaan en we tegelijkertijd oog hebben voor de mensen die door de verandering worden beïnvloed. Ons doel is om de organisatie, processen en teams aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van hoe we ze hebben aangetroffen. Dit streven vormt de kern van onze inzet en is een bewezen succesformule.

Kies voor ICE Utility Professionals en bereik blijvende verbeteringen die jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig maken.

Operational expert

Onze Operational Experts hebben het vermogen om zich snel nieuwe kennis eigen te maken. Of jij nu behoefte hebt aan beginnend talent of doorgewinterde experts met uitgebreide expertise op gebieden zoals Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing, zij staan voor je klaar. Hun hoofdtaak is het uitvoeren van taken zoals het verwerken van achterstanden en het waarborgen van nauwkeurige gegevensverwerking in verschillende aspecten van de energiebranche. Met de ondersteuning van onze Operational Experts kun jij jouw bedrijfsprocessen versterken en ervoor zorgen dat jouw gegevens altijd nauwkeurig worden verwerkt.

Kies voor ICE Utility Professionals en optimaliseer jouw operationele processen met onze deskundige Operational Experts.

Data & Analytics

In het tijdperk van de energietransitie is ook de digitale transitie in volle gang. Elektrificatie van verbruik en opwek, veranderingen in regelgeving en nieuwe technologieën leiden tot de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data in onze branche. Daarom is het nu meer dan ooit van belang om deze gegevens efficiënt, gestructureerd en correct te verwerken en volledig te benutten.


Ons team Data & Analytics consultants bestaat uit zowel young professionals als ervaren experts die kennis hebben van deze complexe informatiestromen en de laatste analysemethodes. Wij begrijpen de herkomst van data en zien mogelijkheden om deze voor bestaande én nieuwe toepassingen te gebruiken. Of het nu gaat om validatie, modellering of visualisatie: onze consultants kunnen jouw gegevens omzetten in waardevolle inzichten. Daarbij verliezen we jou als klant niet uit het oog en leggen we ingewikkelde materie begrijpelijk uit, of gaan juist graag dieper in op de details. Op die manier creëren we impact voor jou!

ICE-UP staat klaar om uitdagingen in de energiebranche aan te gaan door deze expertises te combineren. Samen creëren we een datalandschap dat jouw organisatie in staat stelt succesvol te zijn.

Business & IT

Als cruciale schakel tussen jouw bedrijfsactiviteiten en IT-infrastructuur, bieden wij hooggekwalificeerde consultants met diepgaande expertise in de energiebranche en bedrijfsprocessen. We hebben ook de cruciale vaardigheid om de behoeften van jouw organisatie helder te vertalen naar ontwikkelaars. Wij faciliteren directe communicatie tussen betrokken afdelingen, waarbij stakeholdermanagement een integraal onderdeel vormt van onze werkwijze. Met een scherp inzicht in de dynamische energiebranche en naadloze samenwerking tussen business en IT, identificeren we optimalisatiemogelijkheden, implementeren we efficiënte systemen en stimuleren we innovatie.

Kies voor ICE Utility Professionals en vorm een partnerschap dat jouw organisatie wendbaar, veerkrachtig en toekomstbestendig zal maken.