Inspiratie

Grip en controle bij thuiswerken

Door de uitbraak van het coronavirus is het bedrijfsleven massaal overgestapt naar online thuiswerken. Voor een aantal organisaties was dit een gemakkelijke transitie: er werd al veel online en thuis gewerkt. Voor andere organisaties was de stap veel groter. Het ene moment bevond het personeel zich op kantoor, het volgende moment werkte iedereen thuis. Ondanks flink wat hindernissen lukte het de meeste organisaties deze noodgedwongen transitie uit te voeren, zonder al te grote verliezen. Een knap staaltje organiserend vermogen en flexibiliteit, waarvoor we onszelf een dikke schouderklop mogen geven!

De problemen van online thuiswerken

Nu na ruim 6 maanden het stof is neergedaald, blijkt langdurig online thuiswerken toch problemen te kunnen geven. Eén van deze problemen behandelen we in deze blog en betreft het gevoel van controleverlies dat bij veel mensen heerst. Dit gevoel van controleverlies leidt tot verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid. Hieronder leest u waarom het negatieve invloed heeft, en hoe u dit gevoel kunt voorkomen in uw organisatie.

Waarom wij allemaal “controlfreak” zijn

Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat wij als mens graag controle houden over onze omgeving, zowel privé als op werk. Onze hersenen fungeren als “voorspel-machine”, continu op zoek naar signalen die voorspellen wat ons staat te wachten. Zo voorkomen we vervelende verrassingen die onze belangen in gevaar kunnen brengen. Om onze omgeving te kunnen voorspellen is informatie nodig. Deze informatie gebruiken we om onze omstandigheden en ons gedrag tijdig aan te passen, zodat we de best mogelijke uitkomst verkrijgen in elke situatie.

Hoe slechter we onze omgeving kunnen voorspellen, hoe meer stresshormonen er door onze hersenen worden aangemaakt. Deze stress maakt ons weliswaar alert, maar kost ons lichaam enorm veel energie. Langdurige stress leidt tot achteruitgang van zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid, met alle negatieve gevolgen van dien, zowel voor onszelf als voor onze werkomgeving.

Thuiswerken betekent controleverlies

Pré corona verkregen we ongemerkt bijzonder veel voorspellende informatie door in persoonlijk contact te staan met elkaar. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Het gemak van langslopen bij collega’s en leidinggevenden, om een korte vraag te stellen of informatie te delen.
  • De momenten vlak voor en na een vergadering. Deze waren bij uitstek geschikt om off-the-record belangrijke zaken met elkaar te delen.
  • Het wandelgangencircuit: lunches, wandelingen, rookpauzes, de koffieautomaat en de verjaardagstaart waren uitstekende gelegenheden om informeel belangrijke informatie te delen.
  • Daarnaast was het mogelijk in persoonlijk contact elkaars non-verbale communicatie lezen en op die manier veel te weten komen over o.a. elkaars gemoedstoestand en werkelijke drijfveren.

Op deze – en vele andere – manieren hielden we ons goed geïnformeerd en behielden we een gevoel van overzicht over onze werkomgeving.

Deze informele manieren om de werkomgeving te kunnen voorspellen zijn grotendeels weggevallen door online thuiswerken. Bewust of onbewust leidt dit bij veel mensen tot controleverlies, het gevoel minder ‘grip’ te hebben op het reilen en zeilen van de afdeling of de organisatie en het idee niet alles te weten dat ze zouden móeten weten. Dit creëert een gevoel van onveiligheid en geeft onbewust stress.

Geef medewerkers het gevoel van controle terug

Als team- of afdelingsmanager is het van groot belang in de komende periode van thuiswerken het vroegere informele in-office informatiecircuit te vervangen door andere vormen van informatieverstrekking. Eén van deze vormen is het werken met communicatieplatforms, waarin transparantie, toegankelijkheid van kennis en de mogelijkheid tot sociale interactie centraal staan. Door samen zo’n platform actief te gebruiken, krijgen medewerkers hun gevoel van grip op hun werk binnen afzienbare tijd weer terug. Met een toename van mentaal welzijn en reductie van stress tot gevolg.

Wilt je meer weten over het werken met zo’n communicatieplatform? Lees dan ook het artikel over MS Teams.

Heb je interesse in andere manieren om als leidinggevende het gevoel van controle bij je medewerkers weer te herstellen, neem gerust contact met mij op.

Anneke van der Kuip

Spreker, consultant en trainer in neuroleiderschap

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

In de dynamische wereld van de energiebranche is het cruciaal voor organisaties om wendbaar te…
Nederland zet zich in voor duurzame energie, maar deze inspanningen hebben geleid tot prijsschommelingen. In…
Met groot enthousiasme delen we het nieuws dat ICE per 16 augustus jl. officieel ond…

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.