Inspiratie

Nieuwe baan tijdens corona, de 10 tips

Als leverancier van interim professionals weten we inmiddels als geen ander dat starten in een nieuw functie in coronatijd niet meer hetzelfde is. De gebruikelijke rondleiding door het kantoor waarbij je visueel opslaat welke afdeling waar zit is er niet meer. Desondanks wil je snel waarde kunnen leveren en je weg kunnen vinden. Wij hebben onze ICE’ers gevraagd om de beste ‘opstarten in coronatijd’ tips te delen. Hieronder 10 tips!

1. Toch een vliegende start maken!

Zorg ervoor dat vooraf de opdracht duidelijk is. Zet jouw idee van de opdracht op papier en verifieer dat met je opdrachtgever. Toegang tot je e-mail en/of office, een no brainer maar zonder kun je echt niet starten. Daarnaast is het prettig om te weten wie je moet spreken. Een lijst met de hoofdcontactpersonen zal daarbij helpen. Laat je uitnodigen voor alle relevante meetings, je bent direct de eerste week overal aanwezig.

2. Schets de organisatie

Schets een plaatje van de organisatiestructuur. Volgens welke werkstructuur wordt er gewerkt, hoe lopen de lijntjes, welke teams zijn er, zijn ze multidisciplinair ingedeeld, enzovoort. Hou het bij een schets, anders kan deze tip je te veel tijd gaan kosten. Het kan je helpen je weg te vinden binnen de organisatie. Waarschijnlijk is dit een schets die door tijd uitgebreider kan worden.

3. De roadmap tot jouw succes

Je hebt je opdracht geverifieerd en waarschijnlijk heb je al een idee wanneer jouw opdracht succesvol is. Maak een roadmap om dat succes te bereiken. Wat moet er allemaal gebeuren volgens jou om de opdracht succesvol af te ronden. Deze roadmap is voor jezelf, een organisch document die je tijdens je hele opdracht kunt bijwerken. Dit is jouw houvast, eventueel te delen met je stakeholders.

4. Afstemmen, afstemmen, afstemmen

Blijf de wederzijdse verwachtingen afstemmen. Plan in het begin een dagelijkse call met je buddy of opdrachtgever. Dit hoeft niet langer dan een kwartier te duren. Stem even af waar je mee bezig bent en gaat zijn en of het in de scope past. Na een week of 10 dagen bouw je de calls af.

5. Kennis delen binnen de organisatie

Zorg dat je erachter komt hoe kennis binnen de organisatie wordt gedeeld. Zijn er reviews? Is er een intranet? Wordt gebruik gemaakt van een intern social kanaal? Weet waar je de informatie kan vinden over het reilen en zeilen van de organisatie.

6. Leer je collega’s kennen

Plan kennismakingsgesprekken in. Doe dit met de hoofd contactpersonen uit tip 1 maar ook met je teamgenoten. Het kan zijn dat niet iedereen nodig is voor je opdracht, toch is het handig ze te spreken, je nieuwe collega’s zitten vol waardevolle kennis en informatie. Bedenk vooraf wat je zakelijk van je collega wilt weten maar zorg er wel voor dat het gesprek voornamelijk gaat om elkaar te leren kennen. Samen met tip 1 begint je agenda al goed vol te lopen.

7. Ongestoord werken

Heb je thuis een ruimte waar je ongestoord kan werken? Maak daar gebruik van! Een nieuwe opdracht verdient de volle aandacht en ongestoord werken helpt daarbij.

8. Goede verbinding

Tegenwoordig heeft je wifi het zwaar, iedereen is thuis en online. Je videoverbinding hapert en het wordt lastig je collega’s te volgen. Heel vervelend! Zorg voor een goede verbinding en investeer desnoods in een extra wifi punt in huis.

9. Flexibel werken

Je hebt kinderen, medebewoners, moeite met tips 6 en 7? Misschien lukt het je meer focus te vinden tijdens andere uren. Je merkt dat het vertrouwen in elkaar groeit door het thuiswerken, het zakelijke leven valt niet stil. Stem met je opdrachtgever af of jouw uren ook in de avond of weekend gemaakt kunnen worden mocht dat prettig zijn. Vaak gaat het erom dat je de uren maakt en de opdracht succesvol afrondt.

10. Sociaal dier

Laat je uitnodigen voor de groepsapp, digitale borrels, interne socials en alle andere sociale aangelegenheden. Je wordt snel opgenomen als nieuwe collega en je krijgt zowel zakelijk als privé alles van je collega’s mee 😉

Ga je zelf ergens starten of ben je op zoek naar meer hulp bij onboardingstrajecten? Stuur ons een bericht!

Meer inspiratie

Wat ons bezig houdt

Wij leren elke dag bij. Over de utility branche, regelgeving en ons vak in de breedste zin van het woord. We delen het graag met je.

In de dynamische wereld van de energiebranche is het cruciaal voor organisaties om wendbaar te…
Nederland zet zich in voor duurzame energie, maar deze inspanningen hebben geleid tot prijsschommelingen. In…
Met groot enthousiasme delen we het nieuws dat ICE per 16 augustus jl. officieel ond…

Process & Performance

Process & Performance Professionals houden zich bezig met het (her)formuleren en bereiken van ondernemingsdoelstellingen in de gegeven, soms sterk veranderende, context. Onze proces experts en – managers hanteren de nieuwste methoden en technieken: naast LEAN worden bijvoorbeeld ook proces mining of gamification toegepast. Onze Interim (Project) Managers sturen uiteraard op het bereiken van het vooraf gestelde doel. Naast het sturen op de harde targets hebben zij tevens oog voor de mens!

Operational expert

De Operational Experts zijn in staat zich snel kennis eigen te maken. Deze professionals staan aan het begin van hun carrière of zijn doorgewinterde experts met veel inhoudelijke kennis op hun vakgebied waaronder Sourcing & Forecasting, Allocatie & Reconciliatie, Meetdata en Billing.

Data & Analytics

Data & Analytics Professionals van ICE Utility Professionals richten zich op het aggregeren, verstrekken, beheren en analyseren van data. Naast de kennis van hoe data te analyseren en om te vormen tot informatie beschikken onze consultants ook over de benodigde Business en Compliancy kennis. Hiermee kunnen ze jou optimaal ondersteunen in de transitie naar data gedreven werken en jou behoeden voor de wettelijke kaders van de privacy.

Business & IT

Business en IT laten samenwerken is een vak apart. ICE Professionals hebben kennis van zowel Business als ook van IT en kunnen daardoor de brugfunctie vervullen tussen de gebruikers, de beheerders, de technisch ontwerpers en het management. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen en informatiesystemen continu verbeterd en naar een hoger plan getild.